Izbornik jezika

Bosanski | English
Novosti

ISO 9001:2015 se upravo revidira!

 

28.12.2023 15:18
Slika
 
Da li znate da je posljednja izmjena ISO 9001 objavljena je davne 2015. godine?

Sada, osam godina kasnije, u Julu 2023. godine, članice su ponovo odlučile da revidiraju međunarodni standard upravljanja kvalitetom. Prijedlog odgovornog komiteta ISO TC 176/SC2 za ograničenu reviziju odobren je većinom glasova. U tu svrhu, radna grupa je ocijenila različite parametre, kao što su zahtjevi za tumačenje, buduća istraživanja o temi kvaliteta, praksa auditiranja i ankete certificiranih organizacija, kako bi se utvrdile tačke koje treba usvojiti u reviziji.

Na osnovu tih podataka, pripremljen je projektni zadatak. Cilj ove revizije je bio zadržavanje dobro utemeljenih dijelova nepromijenjenim. Radna grupa prepoznala je da su korisnici zadovoljni standardom i zahtijevaju kontinuitet i da nije postojalo raspoloženje za veliku reviziju.

Istovremeno, međutim, trebalo bi uzeti u obzir teme koje proizlaze iz pandemije korona virusa (CoV 19), problema u snabdijevanju, novih tehnologija, itd. Shodno tome, predložena su blaga prilagođavanja u oblastima otpornosti, upravljanja lancem snabdijevanja, upravljanja promjenama, održivosti, kvaliteta proizvoda i pouzdanosti isporuka.

Također, predložena su pojašnjenja u oblastima koje možda nisu bile dovoljno jasno regulisane u posljednjoj reviziji. U pitanju su "Rizici i prilike", "Znanje organizacije" ili "Planiranje izmjena", kao oblasti gdje korisnici žele više jasnoće. Također, usvojena je revidirana "Struktura visokog nivoa", koja mijenja rijetko korištene termine, npr. u oblasti dokumentiranih informacija, i čini standard dosljednijim.
Sljedeći koraci

Ovaj projektni zadatak od strane radne grupe biće poslat svim članicama u cilju prikupljanja komentara i kritika, kako bi se uspostavila čvrsta osnova i jasan mandat za radnu grupu. Obično, projekti standardizacije traju dvije do tri godine. Raspored za reviziju ISO 9001 biće precizno definiran u skorije vrijeme.

ICS će vas o svim izmjenama ISO 9001 obavještavati na vrijeme.

Press
0 0

Posjetite nas