Novosti

INFORMACIJA - Blog

Standard za postizanje sljedljivosti proizvoda od ribe

09.08.2021 12:24
Slika
ISO 12875:2011, Sljedljivost ribljih proizvoda,
Upotrebom novog ISO standarda koji se tiče sljedljivosti proizvoda od ribe pomoći će da se sigurnost hrane u BiH, ali i okruženje podigne na još veći nivo i da svi sudionici u lancu snabdijevanja imaju dovoljno informacija o porijeklu ovih proizvoda. Riblji proizvodi predstavljaju važan dio moderne prehrambene industrije. Konzumiramo sve više proizvoda koji dolaze s raznih strana svijeta a riba, može biti uhvaćena hiljadama kilometara udaljeno od mjesta gdje se konačno obrađuje i konzumira. Tokom protekle decenije, nekoliko kriza, koje su nastale kao posljedica neispravne hrane, imalo je ozbiljnih uticaja na mnoge zemlje. Nakon njihovih izbijanja, koncept sljedljivosti prehrambenih proizvoda postalo je sfera interesiranja i naučnika i kreatora politika . 
ISO 12875:2011, Sljedljivost ribljih proizvoda, definiše koje se informacije moraju zabilježiti od hvatanja ribe na otvorenom moru pa niz cio lanac snabdijevanja kako bi se uspostavila adekvatna sljedljivost. 
Ovaj standard definiše na koji način se riblji proizvodi moraju identifikovati i koje informacije moraju da generišu i sadrže proizvodi svih u lancu prehrambene industrije. Praktično, standard se fokusira na svježu ribu i proizvode od ribe koji se upotrebljavaju u ljudskoj ishrani, od ribolovaca do maloprodaja. Novi koncept sljedljivosti uključuje ne samo glavni zahtjev da se proizvodi mogu fizički pratiti kroz lanac snabdijevanja, od nastanka do mjesta upotrebe, već i mogućnost da se osiguraju informacije od čega su proizvodi napravljeni i šta im se desilo. Ovi budući aspekti sljedljivosti će biti veoma važni za sigurnost hrane, njihov kvalitet i deklarisanje.
Potencijalni korisnici ovog novog standarda mogu biti:
  • Ribarski brodovi,
  • Brodovlasnička preduzeća i aukcijska tržišta,
  • Proizvođači,
  • Distributeri i skladištari,
  • Trgovci i veleprodaje
  • Maloprodaje i ugostitelji.
Standard ISO 12875:2011 osigurava bazu za sljedljivost i velika je pomoć u osiguranju zdravstvene zaštite korisnika ribe i ribljih proizvoda.
Press 
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

ICS Business Assurance/Adriatic Countries
Institut za Certificiranje Sistema 
ICS d.o.o. - Sarajevo

Sarajevo, Novi Grad,
Džemala Bijedića 129, 
Lamela B, PP 15;
71 000 Sarajevo, Nova Otoka

+387 33 831 550
info@ics-norm.com
 

Posjetite nas

ZAŠTO IZBARATI NAS?