Novosti

EU planira da u zakonodavstvo uključi "kulturu sigurnosti hrane"

 

31.08.2020 12:53
Slika
 
EU planira da u zakonodavstvo uključi kulturu sigurnosti hrane


Europska komisija objavila je nacrt zakona koji uključuje kulturu sigurnosti hrane. Revizija Uredbe (EZ) br. 852/2004 o higijeni hrane obuhvata i upravljanje alergenima i preraspodjelu hrane. Očekuje se da će Komisija Codex Alimentarius usvojiti reviziju svog standarda o općim principima higijene hrane u narednih nekoliko mjeseci. Ovo ažuriranje uvodi koncept kulture sigurnosti hrane kao opći princip. Cilj kulture sigurnosti hrane je povećanje svijesti i poboljšanje ponašanja zaposlenih u ustanovama.
Uzimajući u obzir promjenu ovog standarda i očekivanja potrošača i trgovinskih partnera da hrana proizvedena u EU zadovoljava takav standard, neophodno je u uredbu EU uključiti opće zahtjeve o kulturi sigurnosti hrane, saopćila je Komisija EU. Nacrt uvodi zahtjeve za dobru higijensku praksu da se spriječi ili ograniči prisustvo supstanci koje izazivaju alergije ili netolerancije u opremi, transportnim vozilima i / ili kontejnerima koji se koriste za žetvu, transport ili skladištenje namirnica.

„Naučna zajednica u suradnji s prehrambenom industrijom ima veliki izazov da razvije alate i poboljša mape puta za unapređenje kulture sigurnosti hrane prilagođene specifičnom kontekstu subjekata u poslovanju s hranom u lancima snabdijevanja hranom.“
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

ICS Business Assurance/Adriatic Countries
Institut za Certificiranje Sistema 
ICS d.o.o. - Sarajevo

Sarajevo, Novi Grad,
Džemala Bijedića 129, 
Lamela B, PP 15;
71 000 Sarajevo, Nova Otoka

+387 33 831 550
info@ics-norm.com
 

Posjetite nas

ZAŠTO IZBARATI NAS?