Novosti

Interesantno! ISO 27501:2019, Organizacija usmjerena na čovjeka

 

05.04.2019 10:19
Slika
izvor:iso.org
Vještačka inteligencija (AI) predstavlja veliku priliku da pomogne svima - liderima, kreatorima politike i ljudima iz svih dohodovnih grupa i zemalja - da vode više obogaćivan i nagrađivan život, ali i da postavljaju izazove kako iskoristiti ove tehnologije za stvaranje inkluzivnog života u budućnosti koja će biti usmjerena na čovjeka.

ISO 27501:2019, Organizacija usmjerena na čovjeka - Vodič za menadžere, može pomoći organizacijama da se suoče s ovim izazovima. U ovom hrabrom novom svijetu, organizacije neće imati samo uticaja na svoje klijente već i na druge zainteresirane strane, uključujući zaposlene, njihove porodice i širu zajednicu.Standard je zasnovan na ISO 27500, koji članovima izvršnog odbora objašnjava vrijednosti i vjerovanja koja organizaciju usmjeravaju na čovjeka. Zahtjevi i preporuke standarda su namijenjeni da budu primjenjivi na velike ili male organizacije, za one u javnom ili privatnom sektoru.U njemu se navode odgovornosti menadžera koje se kreću od organizacione strategije do razvoja procedura i procesa koji omogućavaju usredotočenost na ljude, na implementaciju tih procedura i procesa. Peter Frener, predsjedavajući pododbora koji je razvio novi standard, kaže: “Iako svi dijelovi ovog međunarodnog standarda neće biti jednako upotrebljivi za sve vrste organizacija, svi ključni predmeti su relevantni za svaku organizaciju.”, kao i da je odgovornost organizacije da utvrdi koji su dijelovi „relevantni i značajni za samu organizaciju, kroz vlastita razmatranja i kroz dijalog sa zainteresiranim stranama“.

ISO 27501:2019 razvio je ISO tehnički odbor ISO/TC 159 Ergonomija, pododbor SC 1, Opći principi ergonomije. Dostupan je kod nacionalnog ISO člana ili preko ISO radnje.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

ICS Business Assurance/Adriatic Countries
Institut za Certificiranje Sistema 
ICS d.o.o. - Sarajevo

Sarajevo, Novi Grad,
Džemala Bijedića 129, 
Lamela B, PP 15;
71 000 Sarajevo, Nova Otoka

+387 33 831 550
info@ics-norm.com
 

Posjetite nas

ZAŠTO IZBARATI NAS?